"I think the most important thing
a woman can have - next to talent,
of course - is her hairdresser."

Joan Crawford
Jessica Blogt

Reisverslag Ingrid part 1

3 december 2014

Indiana Jones                                                                                                                                                   Starring Ha(i)rry(son)  Ford en Ingrid

 

Op 20 oktober 2014 vertrokken mijn man, Hairry 1 en ik op een 29-daagse reis naar India en Nepal. Op zaventem de douane door en checken van de handbagage. De handbagage  van Hairry bevatte enkel shampoo, conditioner en een handdoek. De toegestane hoeveelheid vloeistoffen was niet overtreden en na ongeveer een uurtje wachten, konden we het vliegtuig op richting DOHA. Daar namen we een aansluitende vlucht naar DELHI.

                    

In tijdrekening vlogen we 3 en een half uur vooruit, dus het beloofde een erg korte nacht te worden.We kwamen 's morgen vroeg ik Delhi aan waar de reisleiding ons al enthousiast stond op te wachten en we de rest van onze reisgroep ontmoetten. Delhi werd diezelfde dag nog verkend d.m.v. een citytrip.

’s Anderdaags vertrokken we met onze persoonlijke bus (mét airco godzijdank) naar Nawalgarh. Het verkeer was er een chaos. In tegenstelling tot onze koeien die liggen of staan te grazen in de wei, liggen deze HEILIGE beesten in India echt overal. Op straat, voor een huis, op drukke wegen. Je kan ze ook maar beter ontwijken, want een ongeval met een koe kan eindigen in een serieuze geld en/of celstraf. We konden in deze regio kennismaken met de Haveli’s (koopmanshuizen).  We logeerden in een zeer mooi hotel met familiaal kader waar we kennismaakten met het begin van het wel 5-dagen-durende HAPPY DIWALI-feest (vergelijkbaar met ons nieuwjaarsfeest). Aan vuurwerk en opdwepende muziek absoluut geen gebrek.

                     

Onze volgende bestemming was BIKANER, de woestijnstad waar natuurlijk een tochtje met de kamelenkar niet mocht ontbreken. Voor het volgende avontuur heb ik zelf al mijn moed bijeengeraapt, maar kon ik Hairry echt niet overtuigen: een bezoekje aan de tempel van de godin Durga. Deze tempel is bewoond door een enorm aantal goed doorvoedde ratten. Je wandelt daar door op blote voeten of op sokken en gaat op zoek naar de witte rat. Als je die opmerkt zou dat je hele leven geluk kunnen betekenen. En ja we hebben ze gezien!

                       

En op naar JAISALMER, de stad uit 1001- nachten, gevolgd door een bezoek aan Jodhpur (hier vonden de broeken hun bestaan) en zo weer door naar Udaipur. Hier was het City palace en Monsoon palace te bewonderen, de tussendoorse verblijfplaatsen van de Maharadja’s.

We hadden geluk, in Pushkar konden we het Pushkarfestival meemaken, de grootste en bruisendste kamelenmarkt ter wereld. In Jaipur(de” Blauwe “stad) konden we het paleis der Winden aanschouwen en eén van de hoogtepunten was een bezoek aan 1 van de 7 wereldwonderen : de Taj Mahal, wondermooi, dit hoeft eigenlijk geen woorden.

      

Van Agra met de nachttrein naar Varanasi. Ik moet je niet vertellen dat deze ongeveer dertien uur durende treinreis een hele belevenis is. De deuren van de trein blijven de hele rit geopend en de slaapplaatsen zijn meer -ik kan me wel neerleggen, maar doe geen oog dicht-plaatsen. Hairry bleef ondergedoken in de reistas. Die vond het maar niks.

Gekraakt bereikten we Varanasi. Een kattewasje in het hotel  en dan Varanasi ontdekken. Live ath the Ganges. Taferelen die je je nauwelijks kan voorstellen. Lichamen worden dag en nacht gecremeerd. Niet-gecremeerde lichamen (kinderen, zwangere vrouwen, mensen gestorven aan een slangebeet …) worden met een steen verzwaard en in de Ganges gegooid. Een paar meter verder wordt er in diezelfde Ganges de was gedaan, de tanden gepoetst, behoeften gedaan …
Na al die vreemde taferelen was het tijd om afscheid te nemen van India...

Waar de reis dan naartoe ging, lees je in part 2!