"I think the most important thing
a woman can have - next to talent,
of course - is her hairdresser."

Joan Crawford
Jessica Blogt

Nieuwe jaar, nieuwe voornemens!

3 januari 2016

Ondertussen zijn we alweer enkele dagen verder in het nieuwe jaar en iedereen maakte zijn eigen voornemens. Ik neem me dit jaar voor om nieuwe uitdagingen niet uit de weg te gaan en zelfs op zoek te gaan naar die uitdagingen. De afgelopen maanden kreeg ik zoveel kansen, deed ik zoveel superervaringen op en in die lijn wil ik verder!

Een tijdje terug startte ik met het neerschrijven van mijn verhaal, gewoon om het uit mijn systeem te krijgen, alles geordend te krijgen en dat deel ik graag met jullie...

Inleiding...

Hoe belangrijk is haar eigenlijk voor ons? Voor de ene is het esthetische aspect van haar belangrijk, iemand anders besteedt er niet zoveel aandacht aan of krijgt er zelfs stress van. Sommigen hebben het graag lang, anderen graag kort. Blond, bruin, ros,… of zelfs blauw, paars, enz. Hoe je het ook draait of keert, het haar karakteriseert, staat symbool voor gezondheid, geluk en succes. Haar is gewoon heel belangrijk! Huid en haar worden niet voor niets de spiegel van ons lichaam genoemd. Dus wat als je haar ineens niet meer wil groeien, of zelfs uitvalt? Dan zou je wel eens Alopecia kunnen hebben.

Alopecia, dat klinkt wel zo'n beetje als een vreemd beest. Wat is het nu eigenlijk? Geen vervelende wetenschappelijke uitleg, dat is zelfs voor mij Latijn waar ik nooit iets van begrepen heb. Er wordt gesproken van ontstekingsreacties rond de haarwortels die de groei van het haar belemmeren. 1 dokter deed ooit de moeite om het mij in klare kindertaal uit te leggen.

Rond de haarwortels zitten veel soldaatjes die het haar moeten beschermen, maar die soldaten zijn helemaal in de war. Ze denken dat het haar de vijand is waar ze tegen moeten vechten. En zo vallen de haren uit. De haarzakjes zelf gaan niet verloren en dat wil zeggen dat de haargroei altijd kan terugkeren, zelfs na heel veel jaren. De oorzaak is niet echt gekend, wel spreekt men van een auto-immuunziekte. Het is opvallend dat alopecia vaak tot uiting komt na ingrijpende gebeurtenissen of bij verhoogde stress. Al is hier geen wetenschappelijk bewijs voor.

Alopecia komt in verschillende vormen voor. Dus niet iedereen die Alopecia heeft, is volledig kaal. Bij alopecia areata beperkt het zich tot kale plekken op de hoofdhuid. Bij alopecia totalis valt al het hoofdhaar uit alsook het gezichtshaar zoals wimpers, wenkbrauwen,...Tenslotte spreken we dan nog van alopecia universalis wat bij mij het geval is. En bij deze vorm valt al het lichaamshaar uit. Ik heb sinds mijn 11 jaar alopecia, dus al 17 jaar ondertussen.

Nu praat ik er gemakkelijk over, maar dat is niet altijd zo geweest... Ik heb het zwaar gehad, dacht soms niet dat ik erdoor ging komen en wou het vaak opgeven. 2007 is het jaar dat alles veranderde...

Wil je weten hoe?

Dat lees je in mijn volgende post!

Liefs,

Jess