"People always ask me
how long it takes to do my hair.
I don't know, I'm never there."

Dolly Parton
Jessica Blogt

Manneke Paul

23 november 2012

Dankzij een vriendin stuurde ik een mailtje naar het vtm-programma Manneke Paul. Ik kreeg al heel snel een mailtje terug en alles kwam in stroomversnelling. Eindelijk doen we er iets mee, eindelijk krijgt alopecia, en alles wat erbij hoort, ook wat aandacht! Wil je graag weten waarom ik uitgenodigd werd tijdens de show? Dat kan je dan hier lezen!

Onderwerp mail: Raar maar waar, jij hebt meer haar

Hallo, Sinds mijn 11 jaar lijd ik aan alopecia areata en je zal denken, wat is me dat voor een beest. Wel, echt LIJDEN eraan doe ik niet, want fysisch gezien, ben ik zo gezond als een vis. Toch zien anderen dat niet zo en gingen (en gaan) de raarste verhalen de ronde. Even ter verduidelijking: Ik heb als kind niet aan de elektriciteit gehangen, heb niet te veel ruzie gehad vroeger met mijn broer, ben geen familie van mini me, werd in het verleden niet verward met een kip die geplukt moest worden, enz… (OK, zo inventief waren de mensen niet.:))

Ik heb gewoon maar alopecia en ik heb geen haar! Ik kan je vervelen met alle theorie die er samengaat met deze ‘alopecia’, maar daarvoor mail ik je niet. Ik wil dat de wereld, en laten we beginnen met Vlaanderen, meer begrip gaat tonen voor deze aandoening. Want wij zijn ook maar gewone mensen die dezelfde dagdagelijkse dingen meemaken als eender wie. Ook wij hebben al eens een bad hair day of voelen ons een keertje niet lekker in ons vel.

En tegelijk wil ik mensen met alopecia er attent op maken, dat ze zich niet in een hoekje moeten wegsteken, dat ze niet zomaar genoegen moeten nemen met alles. Want OK, het is raar, iedereen heeft meer haar. Maar zoveel manieren om toch te kunnen genieten van een weelderige haardos! De ‘haarwerken’-sector, (pruik doet denken aan carnaval), durft nogal eens te profiteren. Ze zetten maar iets op je hoofd en daar moet je het mee doen. Haarwerken zijn dan ook nog eens superduur, dus mijn 'kapseldressing' waar ik dagelijks mijn keuze zou kunnen maken, zal nog even moeten wachten. :) Dankzij mijn kapster Maddy van Madena Haarkliniek kreeg ik kapsels waar ik eerder enkel van kon dromen. Die kapsels zorgen dan weer voor een heleboel zelfvertrouwen! En met dat zelfvertrouwen wil ik de wereld in en tonen dat kaal zijn, zo erg nog niet is!

Lieve groetjes, een jonge meid die nooit haar benen hoeft te scheren.

En hoe de rest verliep, kon je zien op televisie. Trots dat ik vanaf nu door het leven kan gaan als zusje De Leeuw! Heb je de aflevering toch gemist? Geen paniek!
Je kan het fragment nog bekijken via volgende link:

http://vtm.be/manneke-paul/wat-is-alopecia