"So keep your head high,
keep your chin up, and most importantly,
keep smiling, because life is a beautiful
thing and there's so much to smile about."

Marilyn Monroe
Jessica Blogt

Heidi vertelt over haar ervaringen met alopecia en haarwerken.

27 September 2016

           

Mijn naam is Heidi en ik ben 44 jaar.Toen ik 18 jaar was begon ik mijn haren te verliezen. Het was niet gemakkelijk om te aanvaarden dat ik bijna geen haren meer had. De stap om een haarwerk te kopen was emotioneel heel moeilijk. Ik voelde mij met een haarwerk heel onzeker en ik was bang dat mensen zouden zien dat ik het droeg.

Wekelijks ging ik voor een behandeling naar Leuven. Daar stelde de prof dermatoloog de diagnose vast dat ik alopecia, een auto-immuunziekte had. Hij adviseerde me dat ik veel geduld moest hebben en dat mijn haren ooit terug zouden groeien. Ik kreeg veel hoop, mijn haren zouden weer groeien als ik maar geduld had.

In Herentals en Diest kreeg ik behandelingen bij een dermatoloog. Ook heb ik hypnotherapie ondergaan en dit zonder resultaat. In 1998 begon ik aan een job wat ook mijn vaste job werd. Ik bracht mijn collega's op de hoogte over alopecia en ik heb dat ook aan hen getoond. Ze moedigden mij zelfs aan om geen haarwerk te dragen omdat ze mij zonder ook mooi vonden. Dankzij hen heb ik beslist om geen haarwerk te dragen. Dit is ook heel moeilijk geweest.

Wanneer er foto's genomen werden (feesten, indenteitskaart,...), voelde ik mij daar niet goed bij. Ik ben toen verschillende sjaaltjes gaan kopen die ik dan droeg. Een paar jaar geleden heb ik geprobeerd om de hoop op haren los te laten, wat natuurlijk niet vanzelfsprekend was. De gedachte om nooit meer echte haren te hebben was en is nog steeds beangstigend. De dag van vandaag draag ik terug een haarwerk omdat ik mijn haren zo hard mis. Na zoveel jaren zonder haren, was de stap ook niet zo groot om over te gaan naar een haarwerk. Bij warm weer, daguitstappen, zwemmen en op vakantie draag ik een leuk mutsje.

De laatste jaren ben ik ook erg vermoeid, waardoor ik momenteel mijn job aan de kant heb gezet. In al die tijd dat ik alopecia heb zijn er veel ups en downs geweest, maar toch blijf ik de kracht vinden om er het beste van te maken in mijn leven. Dit ook samen met mijn lieve familie, vrienden, collega's en huisarts waar ik altijd terecht kan voor een luisterend oor. Ik zeg ook vaak "er zijn ergere dingen."