"People always ask me
how long it takes to do my hair.
I don't know, I'm never there."

Dolly Parton
Jessica Blogt

Blijven horen, zien, maar vooral zwijgen? Nee!

4 August 2016

Ik denk er al zo lang aan om actie te ondernemen. Ik wil vooruit in mijn leven, maar als alleenstaande word ik enkel benadeeld en ook de tegemoetkomingen voor haarwerken, daar is werk aan! Het probleem is alleen dat ik nogal een beetje perfectionistisch ingesteld ben en niet holderdebolder ergens aan wil beginnen. Dus ik startte al eens met een brief waarin ik al mijn frustraties eens zou kunnen uiten. Naar wie stuur ik ze? Ik ben er nog niet uit... Op dit moment ben ik vooral teleurgesteld in het sociaal systeem in dit apenland.

Lezen jullie mee?

 

Mijn naam zal jullie niet veel zeggen, maar mijn foto's zouden ongetwijfeld wel wat lichtjes doen branden. Vorig jaar het gezicht van de campagne van Music For Life, op de cover van de flair, dit jaar weer de zomercampagne van TLC en nog zoveel meer initiatieven die ik ondernam om de taboe rond Alopecia te doorbreken. Al bijna 18 jaar lijd ik aan deze aandoening. Het klinkt jullie waarschijnlijk erg onbekend in de oren. Alopecia is een aandoening waarbij je lichaam je haar afstoot, dit wil dus zeggen dat mensen, zowel mannen als vrouwen met Alopecia, meestal weinig tot geen haar hebben.

Het is een aandoening die voor heel wat leed zorgt. In de eerste plaats vooral psychisch leed, want denk maar eens hoe een vrouw zonder haar wordt behandeld door onze maatschappij. Pesterijen, vreemde blikken, roddels,... allemaal dingen die een persoon enorm onzeker kunnen maken buiten de andere complexen die een mens al heeft.

Soms zijn mensen zo al erg onzeker en als ze willen babbelen met een neutraal persoon die hun wat inzicht zou kunnen geven, moeten ze daar 60 euro per uur voor betalen. Het ziekenfonds komt daar (nog steeds) niet in tussen. Dus moeten we maar verder, gebukt onder die onzekerheden, gekweld door de negatieve commentaren van onze maatschappij. En dat terwijl we denken: 'was ik maar nooit geboren' of 'ik wil liever dood'. Want ja, dat zijn gedachten die soms zelfs door mijn hoofd gaan.

'Gelukkig' kon ik me verstoppen achter een haarprothese, zoals nu nog veel mannen en vrouwen doen. Maar hebben jullie enig idee wat zo'n haarprothese kost? Het dragen van een degelijke haarprothese kost je gemiddeld 1000 euro per jaar. Het ziekenfonds betaalt daar een deel van terug, zo'n 180 euro om de 2 jaar. Ik ben zo vrij geweest om voor jullie een korte berekening te maken volgens mijn situatie. 18 x 1000 euro = 18 000 euro.

Gelukkig kreeg ik van het ziekenfonds 180 euro terug om de 2 jaar waardoor ik maar 16 380 euro moest betalen. Hierbij rekende ik de kappersbezoeken, producten, permanente make-up en dergelijke niet bij. Ik hoor de argumenten al afkomen. Als je naar de kapper gaat,.. Inderdaad, als je maandelijks naar de kapper gaat, geef je ook veel geld uit aan je kapsel. Maar mag ik jullie eraan herinneren dat naar de kapper gaan een vrije keuze is? Permanente make-up, is dat nu echt nodig? Ja, want ook wij zien er graag zo normaal mogelijk uit.

Elk jaar betaal ik braaf mijn bijdrage voor de zorgkas, mijn belastingen,.... Ik heb gestudeerd, heb een bachelordiploma. Sinds ik afgestudeerd ben, ben ik steeds aan het werk geweest, ook toen ik niet meteen aan de slag kon in het onderwijs. Ik kocht op mijn eentje een huis én ik heb geen strafblad...

Maar als brave burger word ik dus niet beloond. Integendeel, als ik meer wil werken, word ik extra belast. Terwijl ik vooruit wil in het leven, houden jullie me tegen. Ben ik verkeerd als ik jullie zeg dat ik dat niet echt logisch vind? Nee, ik moet zelfs choco uit de Aldi kopen, want ik moet echt kijken wat ik doe met mijn zuurverdiende centen. Jullie verzinnen steeds wel wat bij waardoor de brave burgers onder ons steeds financieel meer moeten bijdragen.

Hou op met mensen te ondersteunen die nog niet eens de moeite doen om een steentje bij te dragen aan onze maatschappij en steek jullie energie alsjeblieft in de mensen die dreigen kopje onder te gaan als ze zo verder de eindjes aan elkaar moeten blijven knopen.

Gun mij dat boke met Nutella!